Koffie?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen doen? Stuur een bericht!

Wat is referral recruitment? En hoe zet je dit het beste in?

Sander

Referral recruitment, ook wel bekend als aanbevelingswerving, is een krachtige wervingsstrategie die organisaties inzetten om nieuw talent aan te trekken via hun bestaande werknemers. Referral recruitment houd in dat je je medewerkers inzet als soort ambassadeurs van je bedrijf. Zij helpen je om via hun eigen netwerk nieuwe kandidaten te zoeken. Deze vorm van werving bevordert niet alleen de betrokkenheid van het personeel, maar vergoot ook de kans op het aantrekken van gemotiveerde kandidaten.  

Voor wie werkt deze aanbevelingswerving het best?

Referral recruitment is bij uitstek geschikt voor bedrijven die geloven in de kracht van hun eigen medewerkers als ambassadeurs. Het werkt het best voor organisaties die een hechte en betrokken werkcultuur hebben, waar werknemers trots zijn op hun werk en graag hun netwerk betrekken. Sectoren met een competitieve arbeidsmarkt, zoals technologie, kunnen ook aanzienlijke voordelen halen uit referral recruitment, omdat het kan helpen bij het aantrekken van hoogwaardige kandidaten via bestaande professionele connecties.

Kleinere bedrijven kunnen natuurlijk ook referral recruitment gebruiken bij het aantrekken van nieuw personeel. Het opzetten van een referral programma zal dan niet nodig zijn.

Wat zijn de voordelen van referral recruitment?

Referral recruitment biedt tal van voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

 1. Verbeterde kwaliteit van sollicitanten: verwijzingen resulteren vaak in goed passende kandidaten, omdat bestaande werknemers de organisatie en haar behoeften goed begrijpen.
 2. Meer betrokkenheid van medewerkers: werknemers voelen zich meer betrokken en gewaardeerd wanneer ze actief bijdragen aan het aantrekken van nieuw talent.
 3. Snellere inwerktijd: verwezen kandidaten hebben vaak een kortere inwerktijd, omdat ze mogelijk al bekend zijn met de bedrijfscultuur en processen.
 4. Kostenbesparing: metreferral recruitment kan je effectiever omgaat met kosten in vergelijking met traditionele wervingsmethoden, doordat het marketing- en advertentiekosten kan verminderen.
 5. Versnelde werving: door het gebruik van bestaande netwerken kan de werving sneller verlopen, wat essentieel is in concurrerende arbeidsmarkten.

De nadelen van referral recruitment

Er zijn helaas niet alleen maar voordelen aan referral recruitment. Hieronder volgen enkele mogelijke nadelen:

 1. Potentieel gebrek aan diversiteit: er bestaat het risico dat het personeelsbestand een gebrek aan diversiteit vertoont wanneer medewerkers hoofdzakelijk personen aanbevelen die op hen lijken.
 2. Potentiële bevooroordeeldheid: er kan sprake zijn van subjectiviteit wanneer medewerkers vrienden of familie aanbevelen zonder het gebruik van objectieve criteria, wat kan leiden tot bevooroordeelde wervingsbeslissingen.

Start met een referral recruitment programma

Het opzetten van een referral recruitment strategie kan erg voordelig zijn, mits je deze goed insteekt. Hieronder volgen enkele stappen om je hierbij op weg te helpen.

 1. Stel regels op: In de aanvangsfase is het cruciaal om specifieke richtlijnen te formuleren. Bij het opstellen van deze regels is het van groot belang om duidelijk aan te geven welke stappen werknemers dienen te ondernemen om deel te nemen aan het referral-programma, op welke wijze dit dient te geschieden, en wanneer zij in aanmerking komen voor beloningen. Het is essentieel dat elke medewerker zonder enige vorm van uitsluiting kan deelnemen aan het referral-programma, en dat er een gelijke mogelijkheid bestaat voor alle werknemers om hieraan deel te nemen.
 2. Duidelijke communicatie: Na het vaststellen van de richtlijnen is het van groot belang om heldere communicatie naar werknemers te verzorgen betreft de openstaande vacatures. Het is essentieel dat deze communicatie te allen tijde actueel is, zodat werknemers voortdurend op de hoogte zijn. Op deze wijze zijn medewerkers te allen tijde goed geïnformeerd over hoe zij hun netwerk kunnen benutten om de organisatie bij te staan in het vervullen van openstaande posities.
 3. Zorg voor een draagvlak onder de werknemers: Het inzetten van het bestaande personeel voor werving gebeurt niet vanzelf. Om een doeltreffend programma te ontwikkelen waarbij werknemers actief betrokken zijn bij het aandragen van geschikte kandidaten, is het van groot belang om draagvlak te creëren. Dit draagvlak kan tot stand komen door ervoor te zorgen dat elke medewerker op de hoogte is van het programma en begrijpt hoe het functioneert. Het is daarom essentieel om niet alleen bestaande, maar ook nieuwe medewerkers helder te informeren dat zij in staat zijn om potentiële collega’s voor te dragen.
 4. Beloningsstructuur: Werknemers kunnen op verschillende manieren beloond worden, variërend van een persoonlijk bedankje, een fles wijn, een bos bloemen, een diner tot zelfs een teamuitje. Een alternatieve aanpak is het voeren van een sollicitatiegesprek met elke kandidaat die wordt aangedragen via een verwijzing. Deze benadering toont de waardering aan werknemers door hen serieus te nemen en actief te betrekken bij het wervingsproces. Wanneer werknemers meer betrokken zijn bij deze wervingsmethode, zal dit resulteren in de aanwerving van hoogwaardige kandidaten.

Versnel je wervingsproces met First2Find

Referral recruitment vergroot de enthousiasme en betrokkenheid van werknemers bij de organisatie, wat op zijn beurt een positieve invloed heeft op het werkgeversimago en het wervingsproces aanzienlijk kan versnellen en verbeteren.

Door werknemers te betrekken bij een cruciale taak van de organisatie, fungeren ze als ambassadeurs. Dit draagt bij aan een positieve dynamiek voor de organisatie, waardoor referral recruitment wordt beschouwd als een van de meest effectieve wervingsmethoden.

Hoewel referral recruitment voordelen biedt, zijn er nog steeds uitdagingen, en het is niet altijd gegarandeerd dat het nieuwe personeel aantrekt. Daarom is het verstandig om diverse wervingsmethoden te benutten. First2find kan hierbij ondersteunen. Met onze slimme recruitmentsoftware vind je snel geschikte matches voor jouw vacature. Het enige wat je hoeft te doen, is contact met hen opnemen.

Wil je meer weten over onze slimme recruitmentsoftware? Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvende demo in.

Wacht niet langer, start nu.

of

Krachtige integraties en samenwerkingen