Koffie?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen doen? Stuur een bericht!

Welk beroep heeft de meeste vacatures?

Sander

Met de groeiende economie neemt ook het aantal beschikbare banen sterk toe. Marktonderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de werkgelegenheid in Nederland en concluderen dat sommige beroepen meer gevraagd zijn dan andere. Voor de beroepen waar veel vraag naar is, zijn er dan ook veel openstaande vacatures. Hieronder hebben wij de meest gevraagde beroepen voor je genoteerd.

Technologie is de toekomst

Er is een toenemende vraag naar technologische beroepen, volgens marktonderzoekers. Met name ICT-vacatures zijn belangrijk voor middelbaar- en hoogopgeleiden. Op vacaturesites zijn er meer vacatures voor softwareontwikkelaars dan voor beheerders en meer vacatures voor procesoperators dan voor productiemedewerkers. Met andere woorden, er is minder behoefte aan werknemers voor routinematig werk en meer behoefte aan werknemers die weten hoe ze complexe systemen kunnen onderhouden.

Banen innoveren en verdwijnen

De marktonderzoekers constateren dat routineuze taken door middel van technologie worden geïnnoveerd. Dat betekent niet dat menselijke arbeid overbodig wordt, maar het proces wordt efficiënter en gemakkelijker. Veel beroepen zijn in de loop der jaren veranderd en veranderen nog steeds. Waar docenten vroeger met krijt op een bord schreven, kunnen ze tegenwoordig een online lesomgeving bieden aan leerlingen. Het beroep van een docent is in principe hetzelfde gebleven, maar het vereist wel extra kennis om hetzelfde werk goed te kunnen uitvoeren.

Meest gevraagde beroepen

Een groeiende economie en innovatie zorgen voor meer werkgelegenheid in veel sectoren. Dit betekent dat sommige banen verdwijnen, terwijl er nieuwe banen ontstaan. Daarnaast leidt de verhoogde levensverwachting tot een grotere vraag naar zorgpersoneel. Deze trend zal naar verwachting blijven toenemen, waardoor er in de toekomst een nog groter tekort aan zorgpersoneel zal ontstaan.

Meest openstaande vacatures tot en met mbo-niveau 2

Het aanbod van banen voor mensen met een opleiding tot en met mbo-niveau 2 is zeer gevarieerd. Er is vooral veel vraag naar:

 • Schoonmakers, voor het schoonmaken van hotels en kantoren.
 • Vrachtwagenchauffeurs, voor het transporteren van goederen in binnenland en naar het buitenland.
 • Laders en lossers, voor het laden en lossen van goederen.
 • Trainers en sportinstructeurs, voor het geven van trainingen en instructies in de sportwereld.

Meest gevraagde banen op havo-, vwo- of mbo-niveau 3 en 4

De banenmarkt voor mensen met een opleiding van mbo-niveau 3 tot en met havo biedt een divers scala aan mogelijkheden. Er is vooral veel vraag naar:

 • Monteurs, voor industriële of landbouwmachines.
 • Televerkopers, voor providers van tv en internet.
 • Verkoopmedewerkers, voor in een supermarkt of kledingwinkel.
 • Installateurs, voor elektrisch apparatuur.

Meest gevraagde banen op hbo- en universitair niveau

Op hbo- en wo-niveau is er momenteel veel vraag naar ICT’ers, maar ook beroepen in marketing en finance zijn gewild. Populaire functies zijn onder andere:

 • Softwareontwikkelaars
 • Marketing- en reclamespecialisten
 • Bedrijfs- en organisatieanalisten
 • Vertegenwoordigers
 • Leidinggevende posities in de informatie- en communicatietechnologie

Wacht niet langer, start nu.

of

Krachtige integraties en samenwerkingen