Koffie?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen doen? Stuur een bericht!

Hoe schrijf je een effectieve personeelsadvertentie? Tips en voorbeelden

Lachende teamleden

Sander

Het schrijven van een goede personeelsadvertentie kan een uitdaging zijn, vooral als je wilt opvallen tussen de vele vacatures die dagelijks worden geplaatst. Een effectieve personeelsadvertentie trekt de aandacht, communiceert duidelijk en inspireert de juiste kandidaten om te solliciteren. In deze blog delen we tips en voorbeelden om jouw personeelsadvertenties naar een hoger niveau te tillen.

Wat is een personeelsadvertentie?

Een personeelsadvertentie, ook wel vacature genoemd, is een aankondiging van een openstaande functie binnen een organisatie. Deze advertentie geeft inzicht in de taken, verantwoordelijkheden, en arbeidsvoorwaarden van de positie. Werkgevers gebruiken personeelsadvertenties om geschikte kandidaten te werven en de openstaande functie te promoten.

Betaald of onbetaald adverteren?

Bij het plaatsen van een personeelsadvertentie kun je kiezen tussen gratis en betaalde platforms. Gratis jobboards en eigen kanalen zoals sociale media zijn kostenefficiënt, maar bieden mogelijk minder gerichte bereikmogelijkheden. Betaalde platforms daarentegen, geven je meer controle over de doelgroep en kunnen sneller en effectiever kandidaten opleveren.

Overweeg de volgende drie punten bij het kiezen van een betaalde of onbetaalde personeelsadvertentie:

 1. Budget: Is er voldoende budget voor een betaalde advertentie?
 2. Doelgroep: Hoe specifiek en moeilijk te bereiken is de doelgroep?
 3. Urgentie: Hoe snel moet de vacature worden ingevuld?

Hoe schrijf je een goede personeelsadvertentie?

De eerste indruk is cruciaal, en jouw personeelsadvertentie is vaak het eerste contactmoment met potentiële kandidaten. Een duidelijke en opvallende functienaam is hierbij essentieel. Vermijd standaard jargon en vage termen.

Job Value Proposition

Een sterke job value proposition (JVP) onderscheidt jouw organisatie van de concurrentie. Als je nog geen duidelijke JVP hebt, is het tijd om die te ontwikkelen en toe te voegen aan je vacatures en ‘werken bij’ pagina’s. Dit versterkt niet alleen de effectiviteit van je vacatures, maar ook je employer brand.

Transparantie

Kandidaten zoeken betrouwbare en concrete informatie. Wees eerlijk over de vereisten en wat jouw organisatie te bieden heeft. Denk aan de volgende punten:

 • Salaris en arbeidsvoorwaarden: Geef een duidelijke salarisrange en leg uit waarop dit gebaseerd is. Sinds kort is er een Europese richtlijn die aanbeveelt om een salarisindicatie op te nemen, hoewel dit nog niet verplicht is.
 • Werksfeer: Beschrijf de sfeer en het team waarin de nieuwe medewerker zal werken. Vermijd clichés en geef een authentiek beeld van de werkcultuur.
 • Doorgroeimogelijkheden: Vermeld eventuele doorgroeimogelijkheden en opleidingsmogelijkheden. Dit is belangrijk omdat veel kandidaten op zoek zijn naar een carrièrepad met groeipotentieel.

Praktische voorbeelden

 1. Korte en krachtige functienaam: Gebruik titels die direct duidelijk maken wat de functie inhoudt. Bijvoorbeeld: “Marketing Specialist” in plaats van “Growth Ninja”.
 2. Duidelijke salarisinformatie: “Het startsalaris voor deze positie ligt tussen de €2500 en €3000 per maand, afhankelijk van ervaring.”
 3. Beschrijving van de werksfeer: “Je komt terecht in een dynamisch team waar samenwerking en innovatie centraal staan. Regelmatige teamuitjes en een open kantooromgeving zorgen voor een prettige werksfeer.”
 4. Doorgroeimogelijkheden: “Wij bieden diverse doorgroeimogelijkheden, waaronder managementtrainingen en gespecialiseerde cursussen, zodat je jouw carrière verder kunt ontwikkelen.”
 5. Concreet en aantrekkelijk: “Bij ons krijg je niet alleen een goed salaris, maar ook flexibele werktijden, een sportschoolabonnement en mogelijkheden om deels vanuit huis te werken.”

Door deze elementen te combineren, maak je jouw personeelsadvertentie aantrekkelijker en effectiever. Een goed doordachte en duidelijke advertentie helpt je om de juiste kandidaten aan te trekken en maakt het sollicitatieproces soepeler en succesvoller. Ga aan de slag en creëer een personeelsadvertentie die jouw ideale kandidaten niet kunnen weerstaan!

Wacht niet langer, start nu.

of

Krachtige integraties en samenwerkingen