Koffie?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen doen? Stuur een bericht!

Zo heb je als eerste contact met nieuwe kandidaten

Sander

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Flexmarkt, hiervoor zijn Sander en Elise geïnterviewd.

“Onze realtime matchingtool maakt het werk van een recruiter efficiënter én leuker”, vertellen Sander Govaers en Elise Kortleve van First2Find, leverancier van een CV-matchingtool. De slimme software haalt alle relevante CV’s op wanneer ze online komen. Deze worden direct doorgestuurd naar de recruiter. Waardoor de recruiter binnen no-time contact op kan nemen met de geschikte kandidaten. “Zo mist hij niemand en is hij altijd de eerste.”

Uitzendbureaus en detacheringsorganisaties zoeken altijd naar nieuwe aanwas voor hun medewerkerspool in diverse CV-databases. “Maar dit kost veel tijd en de kans van slagen is relatief laag, omdat hij altijd achteraf zoekt in wat al online staat”, vertelt Sander Govaers, business development manager bij First2Find. Dit is een Gronings ICT-bedrijf dat voor iedere klant een algoritme bouwt. Dit algoritme selecteert alle CV’s binnen drie minuten nadat ze online zijn gekomen, en stuurt de relevante door naar de klant. “Met onze matchingtool is het vrijwel onmogelijk dat kandidaten worden gemist en daardoor een ander uitzendbureau eerder contact opneemt. Daarbij ontzorgen we recruiters, omdat zij niet langer zelf CV’s hoeven te zoeken.”

Realtime techniek zorgt voor eerste contact met nieuwe kandidaten

First2Find ontstond in 2017 toen Bastiaan Last, oud-uitzendondernemer en nu aandeelhouder, zelf tegen het arbeidsintensieve proces stuitte. Hij sprak daarover met Script, een organisatie die mensen met autisme en hoogbegaafdheid een dag invulling biedt in de ICT. Er ontstond het idee dat Script die tool zou bouwen, want dat project bood de deelnemers een mogelijkheid om kennis en vaardigheden op te doen. Daarmee kunnen zij in de toekomst de arbeidsmarkt op. De samenwerking loopt tot op de dag van vandaag.

“Realtime techniek is de ideale oplossing om geschikte nieuwe CV’s op voorhand te selecteren en door te sturen naar de recruiter”, vertelt Gerard Oosterhof, initiatiefnemer en begeleider bij Script. Samen met drie deelnemers werkt hij vrijwel dagelijks aan de matchingtool. “De techniek checkt iedere tien seconden of er nieuwe CV’s zijn die overeenkomen met het opgestelde zoekprofiel. Afhankelijk van hoe het zoekprofiel is afgesteld, komt een match op één of meerdere aspecten direct in de mailbox van de recruiter. Die kan op zijn beurt direct contact opnemen met de kandidaat.”

“Recruiters besparen dus veel tijd, omdat ze zowel niet zelf hoeven te zoeken als kort op de bal zitten”, gaat Elise Kortleve, marketingmedewerker bij First2Find, verder. “De tool doorzoekt momenteel al een aantal grote CV-databases. Daarbij kijken wij altijd in de markt om ons technische portfolio te kunnen uitbreiden en bouwen we momenteel aan een platform om relevante data voor de klant inzichtelijk te maken.”

Zoekprofiel instellen

De cruciale stap in de zoektocht naar geschikte kandidaten is het zoekprofiel. Recruiters kunnen dit samen met First2Find instellen op basis van werkervaring, opleiding, regio en een gewenst beroep van de kandidaat. Govaers: “Hoe preciezer die is hoe beter de kwaliteit van de CV’s die de recruiter ontvangt. Daarbij stellen wij het zoekprofiel continu bij aan de hand van feedback.”

“Ook belangrijk”, vult Kortleve aan, “is dat iedereen die overeenkomsten heeft met het zoekprofiel wordt doorgestuurd. Zo heeft iedereen een gelijke kans op werk, want techniek discrimineert niet.”

“Tegelijkertijd is een match vaak een opening tot een breder gesprek”, aldus Govaers. “Soms matcht iemand bijvoorbeeld op werkervaring ‘schoonmaker’, maar staat in de tekst dat hij geen zin meer heeft in dat werk. Daar kan het gesprek dan over gaan en is een oplossing makkelijker te vinden. Tegelijkertijd kom je als recruiter meer over de kandidaat en zijn potentie te weten.”

Grotere flexibele schil

De ontwikkeling van realtime matchingstools en het gebruik van zoekmachines past bij deze tijd. En het gaat een steeds grotere plek innemen, denken Govaers en Kortleve. “De flexbranche is hard getroffen door de coronapandemie. Veel bedrijven liggen stil en focussen zich op de vaste medewerkers.”

“Tegelijkertijd is dit de branche die als eerste profiteert wanneer alles weer aantrekt. De flexibele schil wordt groter, omdat bedrijven nog huiverig zijn voor vaste contracten in deze onzekere tijd. Daarnaast wordt de recruiter vrijgesteld door een deel van het proces te automatiseren. Het wegnemen van de zoektocht scheelt veel tijd en energie, waardoor meer ruimte is voor persoonlijk contact. Zij leven al in hun mailbox en werken al hybride. Een ontwikkeling als deze past daar naadloos in.”

First2Find
Nieuwsgierig naar meer branche gerelateerd nieuws? Neem dan een kijkje op onze blogpagina. Benieuwd naar hoe jij als eerste in contact komt met nieuwe kandidaten? Neem gerust contact met ons op.

Wacht niet langer, start nu.

of

Krachtige integraties en samenwerkingen