Spanning arbeidsmarkt neemt af, minder uitzendbanen

Steeds meer arbeiders kregen vast werk en het aantal ondernemers groeit.

Na zeven kwartalen van verhoogde spanning, trok de arbeidsmarkt in het derde kwartaal wat aan. Steeds meer arbeiders kregen vast werk en het aantal ondernemers groeit. Daarentegen is het aantal tijdelijke banen afgenomen. 

Dat blijkt uit de arbeidsmarktgegevens van het CBS over het derde kwartaal van 2022. 

Er is nog steeds krapte op de arbeidsmarkt; de spanningen op de arbeidsmarkt zijn alleen maar afgenomen. Tegenover elke 100 werklozen waren er aan het eind van het derde kwartaal 121 vacatures.

Openstaande vacatures

Volgens het CBS waren er eind september 449.000 banen, dat zijn er 17.000 minder dan aan het einde van het tweede kwartaal van 2022. Dit is de eerste daling van het aantal vacatures in acht opeenvolgende kwartalen. 

Het aantal vacatures daalde in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal in bijna alle branches. De sterkste daling deed zich voor in de handel. Daar staat tegenover dat het aantal openstaande vacatures in de zorg is toegenomen. Dit geldt ook voor transport en opslag en openbaar bestuur. Net als in voorgaande kwartalen waren de grootste banen in het bedrijfsleven (92.000),  zakelijke dienstverlening (73.000) en gezondheidszorg (68.000). Samen zijn deze drie sectoren goed voor de helft van alle banen.

Meer zelfstandigen op de arbeidsmarkt

Het aantal banen in Nederland blijft groeien (circa 11,5 miljoen). Er waren meer mensen met een vaste baan, maar vooral ondernemers. Het aantal ondernemers is het afgelopen kwartaal met 35.000 (1,4%) toegenomen. Op dit moment zijn er ruim 2,5 miljoen zzp’ers in Nederland. Zo wordt meer dan een op de vijf banen ingevuld door zzp’er.

Minder uitzendbanen en flex-contracten

Het aantal mensen met een flexibele werkrelatie daalde in het derde kwartaal. De daling wordt met name veroorzaakt door een sterke toename van het aantal flexkrachten dat in het laatste kwartaal naar een vast dienstverband is gegaan. 

De uitzendbranche verslechtert. Bij arbeidsmarktinstellingen waren er in het derde kwartaal 14.000 banen minder dan in het voorgaande kwartaal (-1,8%). In het tweede kwartaal daalde ook het aantal tijdelijke banen met 9.000 (-1,1%).

First2Find

Ben jij op zoek naar een baan? Of ben jij juist op zoek naar nieuwe werknemers? Bij First2Find ben je op het goede adres. First2Find heeft een software ontwikkeld waarbij de juiste kandidaat aan de juiste werkgever gematcht wordt. Als werkgever kun jij een account aanmaken waarbij jij je voorkeuren aan kunt geven naar welke kandidaat jij op zoek bent. Van postcode tot ervaring en van schooldiploma’s tot leeftijd. Alles kan aangevinkt worden. Op deze manier vind jij als werkgever alleen de mensen naar wie jij op zoek bent. 

Ben jij nieuwsgierig wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?