Kabinet wil één loket voor werk(zoeken)ende

Kabinet wil één loket voor werk(zoeken)ende

In elk van de 35 ‘arbeidsmarktregio’s’ moet een loket komen waar werkzoekende al hun vragen kunnen stellen over het onderwerp omscholing. Werkgevers die op zoek zijn naar bijpassend personeel kunnen er eventueel ook aankloppen voor advies. In Nederland is het idee van deze ‘arbeidsmarktregio’s’ al enkele jaren geleden ontstaan en er wordt momenteel hard gewerkt om deze regio’s in te richten en te voorzien van de benodigde loketten en andere faciliteiten. Het doel is om werkzoekenden en werkgevers beter met elkaar te verbinden en om- en bijscholing te stimuleren. Ook wordt er één centraal ‘werkplan’ gerealiseerd die ervoor gaat zorgen dat iemand de juiste begeleiding krijgt naar de zoektocht naar een baan.

Personeelstekort en werkeloosheid

In Nederland is het al langer bekend dat we kampen met een tekort aan personeel. Het personeelstekort stijgt, terwijl er nog steeds genoeg mensen thuis werkloos zijn. De grote tekorten doen zich vooral voor in belangrijke beroepen voor de maatschappij, zoals het onderwijs en beroepen die belangrijk zijn in de energietransitie. Om dit tekort aan te pakken, worden er initiatieven genomen om mensen te laten omscholen naar deze belangrijke beroepen. Op deze manier kunnen mensen die momenteel in een uitstervend beroep zitten, in de toekomst een ander beroep vervullen.

Te veel verschillende loketten

Er zijn op dit moment te veel loketten en deze lokketen hebben ook allemaal verschillende regelingen en subsidies. Mensen die zich willen gaan omscholen weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Daarnaast groeit het aantal regelingen en loopt de uitvoering hierdoor vast. Er zijn te veel overlegtafels met vaak wisselende samenstellingen, zoals Gennip en Schouten zeggen. Zo zijn er regionale samenwerkingsverbanden, mobiliteitsteams, werkgevers servicepunten en leerwerkloketten.

Terug naar één loket

Al deze verschillende loketten moeten terug worden geschaald naar één type loket. In elk van deze ‘arbeidsmarktregio’s’ moet één loket komen, met dezelfde naam en regelingen. Mensen die ergens anders aankloppen moeten worden doorverwezen naar dit loket. De ministers willen dat het ‘no wrong door’-principe gaat gelden, zodat mensen niet meer van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Een overheid die voor de mensen werkt

Het kabinet wil een aanpak die laagdrempelige hulp aanbiedt, naast mensen staat en hen vertrouwen geeft. Er is te lang van uitgegaan dat de mensen de regels begrijpen en ze dus ook konden opvolgen. Deze regels zijn daarentegen vaak complex en door deze complexiteit worden er snel fouten gemaakt.

Één werkplan

Naast één loket moet er ook één werkplan komen, waarin wordt vastgelegd welke activiteiten iemand gaat ondernemen om werk te vinden en welke dienstverlening daarbij worden ingezet. Het UWV blijft mensen ondersteunen met een WW- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarnaast helpen de gemeentes mensen in de bijstand en de sociale partners gaan de werkenden helpen.

Over de precieze uitwerking van deze plannen kunnen de ministers in dit voorjaar meer zeggen.

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?