Een recordaantal vacatures op de arbeidsmarkt

Recordaantal vacatures
Bron: CBS

Recordaantal vacatures tegenover minden beschikbare kandidaten, het is de realiteit. De omzetgroei van het tweede kwartaal heeft ervoor gezorgd dat de uitzendbranche weer op het niveau is beland van voor de coronacrisis. Dit is uiteraard goed nieuws, maar brengt ook een ander scenario met zich mee. De werklozen nemen af en de vacatures nemen weer toe, dit zorgt voor een opkomende krapte op de arbeidsmarkt.

Werkenden

In 2020 vond een record daling plaats van het aantal mensen met een betaalde baan. Na deze daling nam het aantal werkenden in de kwartalen weer flink toe, met 149 duizend mensen.

Werklozen

Het verloop van de werklozen is te spiegelen aan de werkenden. Het moment dat het aantal werkenden in 2020 afnam met een ongekende daling (149 duizend) namen de werklozen per direct toe met een ongekende stijging. In het laatste kwartaal van 2020 en de eerste twee kwartalen van 2021 daalde het aantal werklozen weer, met 112 duizend mensen.

Recordaantal vacatures

Het aantal vacatures is momenteel hoger dan ooit gemeten, we spreken van een recordaantal vacatures. Niet eerder stonden er in Nederland meer dan 300 duizend vacatures open.  Ook het record van nieuw ontstane vacatures werd ruimschoots overschreden. In de loop van het tweede kwartaal ontstonden er 374 duizend nieuwe vacatures. Deze grote stijging is voornamelijk toe te wijzen naar de handel (65 duizend), de zakelijke dienstverlening (52 duizend) en de zorg (45 duizend).

Spanning arbeidsmarkt, recordaantal vacatures

(openstaande vacatures vs. de werkloze beroepsbevolking, seizoen gecorrigeerd)

recordaantal vacatures
Bron: CBS

Sinds dat het CBS de spanning op de arbeidsmarkt monitort is het nog nooit eerder voorgekomen dat het aantal vacatures het aantal werklozen overtrof. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er tegenover elke 100 werklozen 106 openstaande vacatures. 

Het is in alle tijden belangrijk om als eerst in contact te komen met de geschikte kandidaat, maar met een overspannen arbeidsmarkt is dit een nog crucialer punt geworden. Het wordt lastiger wanneer er meer mensen zoeken naar dezelfde kandidaten. Wij kunnen jou hiermee helpen. Met First2Find mis jij geen kandidaat en ben je als eerste bij.

First2Find
Nieuwsgierig naar meer branche gerelateerd nieuws? Neem dan een kijkje op onze blogpagina. Benieuwd naar wat First2Find voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?