De stikstofcrisis en de arbeidsmarkt

stikstofcrisis arbeidsmarkt

Boeren die de weg blokkeren, spandoeken naast de weg. De stikstofcrisis houdt de gemoederen goed bezig. Maar wat is er precies aan de hand en wat is hiervan de invloed op de arbeidsmarkt?

De maatregelen en het stikstofprobleem

Het stikstofprobleem in Nederland is al gelange tijd aan de gang. Het probleem is dus niet nieuw. De uitstoot van stikstof is in Nederland hoger dan in de meeste Europese landen. Dit komt door de grote hoeveelheid vee per vierkante kilometer. De reden dat dit aan banden moet worden gelegd is omdat we als lid van Europa verplicht zijn om de natuur te beschermen. Stikstof zelf is niet schadelijk. Een overmatige neerslag van ammoniak en NOx (bijproducten van stikstof) is dat wel. De neerslag van deze stoffen zorgt namelijk voor verzuring, waardoor belangrijke voedingsstoffen uit de bodem verdwijnen. Dit heeft tot gevolg dat planten, insecten en vogels in drastische aantallen afnemen.

In 2015 werd daarom PAS in het leven geroepen (Programma Aanpak Stikstof). Er kwam geld beschikbaar om herstelwerkzaamheden uit te voeren in gebieden die leden onder de neerslag van de gevolgen van stikstof. Uit metingen en satellietbeelden bleek al echter dat dit programma heeft gefaald. Daarom heeft de Raad van State in 2019 besloten dat dit systeem niet meer gebruikt mocht worden, omdat er geen vooruitgang werd geboekt in de natuur. De nieuwe oplossing werd en is het fors verlagen van de totale uitstoot in Nederland, door onder andere boeren te dwingen om fors in te krimpen.

Stikstofcrisis zet duizenden banen op de tocht

De ABN Amro berekende in 2019 dat de stikstofmaatregelen maar liefst zeventigduizend banen in de landbouwsector zou gaan kunnen kosten. Op dit moment ligt de schatting nog veel hoger. De economische gevolgen zijn op dit moment niet te kwantificeren, maar dat de gevolgen groot zijn staat vast. Dit komt doordat niet alleen de landbouwsector hierdoor getroffen wordt, maar bijvoorbeeld ook de bouwsector. Elke sector die zich bezig houdt met stikstofuitstoot wordt momenteel getroffen door de maatregelen voor het stikstofprobleem.

Werkgever aan zet

De verwachting is dat wanneer er geen oplossing komt voor de gevolgen van de maatregelen van het stikstofprobleem er honderdduizenden mensen zometeen op zoek moeten naar een nieuwe vorm van inkomen. Daar staat tegenover dat het aantal werklozen op dit moment in Nederland historisch laag is. Het aantrekken van nieuw, geschikt personeel is dus net belangrijk als het behouden van goed personeel. Een bijzonder contrast, dat wel kansen biedt. Volgens diverse critici is hierdoor de werkgever aan zet.

Maar hoe kun je als werkgever hierin meters maken zonder hier kostbare tijd aan te besteden? Een passende oplossing is het slim werven van personeel. In plaats van het uren besteden aan het doorspitten van CV’s is het meer raadzaam om dit uit te besteden. First2find heeft hiervoor een zoekmachine ontwikkeld die non-stop op zoek is naar de beste match tussen mensen die een baan zoeken en mensen die een baan aanbieden. De beste CV’s belanden automatisch in jouw postvak. Hierdoor kun jij als werkgever je focussen op wat belangrijk is en een klein onderdeel zijn van de oplossing van de huidige arbeidskrapte én het stikstofprobleem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?