Aantrekken van personeel wordt volgend jaar nog lastiger

Meer dan de helft van de werkgevers verwacht dat het aantrekken en behouden van het juiste personeel komend jaar nog moeilijker wordt. Meer dan 80% is bang voor een hoge personeelsbezetting. Het aantrekken van nieuw talent vraagt ​​om hogere lonen, hybride werkvormen en aansluiting bij de bedrijfscultuur. Dit alles blijkt uit de Salarisgids 2023 van Robert Half. Die heeft een jaarlijks onderzoek gedaan naar salarissen, trends en veranderingen op de arbeidsmarkt. 

Ruim de helft van de hogere managers (55%) verwacht dat het in 2023 moeilijker wordt om personeel te vinden. Acht op de tien maken zich zelfs zorgen dat ze hun huidige personeel niet  kunnen behouden. Bijna driekwart van de werkgevers (71%) voelt de behoefte om nieuw talent een hoger salaris te bieden dan huidige werknemers met een gelijkaardig functie of werkervaring. Bovendien speelt bij het zoeken naar nieuw talent en het behouden van bestaand talent niet alleen het salaris zelf een steeds grotere rol, maar ook de flexibele houding ten opzichte van bijvoorbeeld (gedeeltelijk) thuiswerken en de cultuur van het bedrijf

Meer salaris 

Om talent niet te verliezen, zetten werkgevers daarom veel in op salaris en moeten nieuwe werknemers soms meer gaan betalen dan huidige werknemers. Ruim de helft (54%) van de werkgevers vereffent na het eerstvolgende (jaar)salaris weer. 28% zegt dat ze onmiddellijk wijzigingen zullen aanbrengen om de lonen in evenwicht te brengen. Werkgevers doen ook steeds vaker zogenaamde aanbiedingen of zijn tegen elkaar aan het opbieden om maar personeel binnen te halen. Daarnaast krijgt de werknemer een hoger salaris aangeboden om vertrek te voorkomen.

Flexibiliteit is noodzakelijk 

Werkgevers bieden ook steeds meer secundaire arbeidsvoorwaarden en financiële ondersteuning vanwege hogere woonlasten, inflatie en hybride werk. De meest populaire secundaire arbeidsvoorwaarden zijn benodigdheden om thuis te kunnen werken (52%), een financiële vergoeding voor het thuiswerken (51%) en ziektekostenverzekeringen (42%). 

Het populairste op dit moment is de hybride werkvorm. De mogelijkheid om op afstand te werken levert niet alleen financiële voordelen op voor het bedrijf, maar is ook een basisvereiste geworden voor werknemers. Bijna een derde van de werkgevers noemt dan ook expliciet de mogelijkheid van hybride werk in hun vacatures. 

Door Nitin Parbhudayal, de directeur bij Robert Half, is zegt: “Iets waar we niet langer onderuit kunnen is de behoefte aan flexibiliteit op de huidige ardbeidsmarkt. Maar flexibiliteit is meer dan alleen het aanbieden van flexibele uren en thuiswerken. Kijk wat je nog meer te bieden hebt en werk eraan om een creatieve en passende werkvorm te creëren, passend bij je organisatie. Er is geen aanpak dat voor iedereen goed werkt, daarom is passend werk voor elke individu belangrijk. Kijk wat er voor jou mogelijk is en definieer dat met een duidelijk beleid. Zo kun je een concurrentievoordeel creëren ten opzichte van jouw concurrenten.”

Bedrijfscultuur belangrijker 

Meer dan de helft (55%) van de leidinggevenden heeft tijdens sollicitatiegesprekken ook het gevoel dat kandidaten naast salaris ook interesse tonen in zaken die met de bedrijfscultuur te maken hebben. Sollicitanten willen meer leren over ethiek en bedrijfswaarden (36%), diversiteit, gelijkheid en inclusie (27%), en maatschappelijk verantwoord ondernemen (32%). Specifieke bedrijfswaarden en een sterk merk zijn daarom noodzakelijk om medewerkers aan te trekken en te behouden. De standaard functietekst is niet meer voldoende om nieuw talent aan te trekken. Het moet nu het hele verhaal vertellen over het werk, het bedrijf en  de bedrijfscultuur, besluit Robert Half.

Lees ook:

Bron: www.flexmarkt.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?